Dagpenge og kontanthjælp – hvad er forskellen?

Mange forveksler fejlagtigt dagpenge og kontanthjælp. Det er en stor fejl, for der er nemlig rigtig stor forskel på de forskellige ting. Ikke mindst hvor mange penge du får, men også hvad de to ting er. Vil du gerne blive klogere på de to ting, så læs med her.

Kontanthjælp

Kontanthjælp kan du måske få, hvis du bliver ledig og ikke er medlem i en a-kasse. Vi skriver måske, fordi at det langt fra er sikkert, at du kan få kontanthjælp. Har du en opsparing, aktier, bil, hus, sommerhus eller andet med værdi, så kan kommunen kræve, at du sælge dette, før du kan få kontanthjælp. En tommelfingerregel er at man ikke må have værdier for mere en 10.000 kroner, hvis man skal have kontanthjælp. Har du pensionsopsparing kan det blive krævet, at du lever af denne først. Samtidig så er det ikke ligefrem luksuriøst at leve på en kontanthjælp. Den er nemlig sammensat sådan, at du kun lige får, hvad du skal bruge. Har du børn, kan du få mere, men det er stadig ikke meget.

Dagpenge

Dagpenge er noget helt andet end kontanthjælp. Dagpenge er du berettiget til, hvis du har været medlem i en a-kasse i mindst 1 år, og har opnået et bestemt antal arbejdstimer. Dagpengene gør, at du nogenlunde kan opretholde den levestandard, som du havde før. Lever du op til kravene for at være på dagpenge, så kan du få dagpenge i 2 år. Samtidig får du nogle muligheder, som du ikke får på kontanthjælp. For eksempel har du ret til 6 ugers gratis uddannelse, når du er på dagpenge. En a-kasse(se mere på akasse-billig.dk) står også til rådighed for dig, hvis du har behov for sparring og hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Dermed får du altså en masse hjælp og rådgivning, som du ikke får ved kontanthjælpen. For at kunne melde dig ind i en a-kasse, skal du betale et månedligt kontingent. De billigere a-kasser ligger på omkring 500 kroner om måneden. Noget af det beløb kan så trækkes fra i Skat.

Dagpengene er hurtigt tjent hjem

Det kan ske ud af det blå, at man bliver ledig. Derfor kan det godt betale sig at være medlem af en a-kasse. Det er nemlig en helt fantastisk sikkerhed for dig, hvis du mister jobbet. Mindstesatsen for dagpenge på fuldtid er omkring 15.000, og det månedlige kontingent bliver altså hurtigt tjent hjem, selvom du har medlem af a-kassen i 5-6 år, før du bliver ledig. Derfor kan man altså sige, at det ikke er nogen dårlig forretning er være medlem af en a-kasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *